tisdag 11 oktober 2011

Hellre förebyggande socialt arbete än SD:s kameraövervakning

Gjorde min debut som talare i Huddinge kommunfullmäktige i går.
Det som fick upp mig var Sverigedemokraternas motion om ökad kameraövervakning. Bra att kunna dissa båda samtidigt:

Herr ordförande och fullmäktigeledamöter!

Jag yrkar bifall på kommunstyrelsens förslag och alltså avslag på SD-motionen om ökad kameraövervakning (sidan 164 i det länkade pdf-dokumentet).

Jag vill också tacka Christian Ottosson (C) och Huddinge brottsförebyggande råd för klargörande fakta att ingen forskning har hittills visat på minskad brottslighet som ett resultat av kameraövervakning. Förutom i obevakade parkeringshus!

Miljöpartiet värnar den personliga integriteten, så även i detta fall.

Det finns ingen anledning till att kränka medborgarnas integritet.

Vad som i stället behövs är:
  • Förebyggande socialt arbete
  • Verksamhet för unga
  • Ökad närvaro av vuxna på gator och torg.

Vår partisekreterare Anders Wallner blev i maj i Alby rånad och knivskuren vid en uttagsautomat. Vi gröna liberaler tror inte att kameraövervakning hade kunnat förhindra detta. Vi har heller inte krävt detta, varken före eller den allvarliga misshandeln.

måndag 12 september 2011

Mitt barn sitter i skolskjuts en timme extra per dag


Jag har en dotter med diagnos (generell språkstörning). Hon har haft skolskjuts i tre år. Huddinges tidigare entreprenör var Taxi Kurir. Nu är det Samtrans. Skillnaden är i snitt en timme mer i bilen för henne, på samma sträcka och tider. Samtrans hänvisar till upphandlingskraven som Huddinge ställt om samåkning. Det är så klart att jag tycker barnen ska samåka, de gjorde de redan tidigare med Taxi Kurir, men kanske 1-3 barn, sällan hela bilen full men sällan enbart ett barn. Det tog 15-20 min i snitt skjutsen, och eftersom de oftast kom 5-10 min före utsatt tid och hämtade, både i hemmet på morgonen och på eftermiddagen från skolan.
Nu tar det i snitt 45 minuter, från utsatt tid hemmet och fritids, innan framkomst. Ibland hämtar de 10-20 min sent. En fredag kom hon hem tjugo i sex, vid hämtning halvfem! Då hade taxin varit sen och hämtat nästan när fritids stängde kl fem. Det blev kort fredagsmys, så fort hon ätit somnade hon i soffan.

Huddinge satsar på skolor, personal och pedagogik för kommuninvånare i skol- och förskoleålder. Det finns många små undervisningsgrupper för barn och elever med behov av extra stöd. Nu får en del barn, åtminstone mitt och de klasskompisars föräldrar jag pratat med, tillbringa i snitt en timme mer om dagen i en taxi. Det är det ingen pedagogisk verksamhet. Det är transport. Det är inget fel på taxichaufförer, men de varken undervisar eller lär ut. I stället för att barn i behov av extra stöd får tillbringa sin tid i hemmet eller i skolan så sitter de längre tid i skolskjutsarna. Det är dåligt planerat, dåligt tänkt. För att inte säga dumsnålt och ineffektivt.

fredag 29 april 2011

Ju mer jag lär mig om pensioner desto tryggare känner jag mig

(Gästinlägg på http://blogg.minpension.se/2011/04/26/ju-mer-jag-lar-mig-om-pensioner-desto-tryggare-kanner-jag-mig/)

Den första april började jag som ny pressekreterare på Pensionsmyndigheten. Fram till dess var jag en ganska normal pensionssparare:
  • Jag öppnade mitt orange kuvert, noterade hur mina pensionspengar rullade in och hur mitt fondval utvecklades samt satte in i en pärm
  • Jag försökte urskilja årsbeskeden från tjänstepensionsbolagen från reklam om fondbyte
  • Jag pensionsparade månadsvis sedan ett antal år


Redan på anställningsintervjun tipsade Sten Eriksson om att det gick att göra en prognos på Pensionsmyndighetens hemsida via minpension. Jag loggade in och efter en vecka hade alla uppgifter trillat in.

Vips så såg min samlade prognos betydligt bättre och tydligare ut. Det är nästan så att jag funderar på att sluta spara privat. Redan när jag började pensionsspara i 25-årsåldern så sa en bekant som jobbade i bank att det var smartare att spara på ett vanligt konto i stället för att låsa in pengarna. Då skulle jag kunna disponera pengarna om jag bestämde mig för större förändringar i livet.

Stormen Gudrun raserade flera av mina äldre släktingars pensionssparande. Det var pengar de hade sparade i skogsfastigheter, som då blåste omkull. Timmerpriset föll drastiskt när volymen avverkad skog ökade våldsamt. Så fungerar det lyckligtvis inte med den Stockholmsvilla min fru och jag plöjer ner pengar i. Som fastighetspriserna ökat, framför allt i storstäderna, känns fastigheter som en trygg livsinvestering.

Mottot på min nya arbetsplats är att göra pensioner enklare. Och egentligen handlar det bara om att jobba – heltid och vitt – och se till att ha tjänstepension. Samt att se till den egna hälsan och satsa på livet oavsett om det betyder barn, båt eller bostadsrätt.

Premiepensionen är en mindre del av den totala pensionen, men intresset för rådgivnings- och förvaltningstjänster visar på den ångest och oro människor känner, när de i tv-soffan översköljs av diverse pensionsreklam. Om fler fick koll på sin totala pension så skulle de känna sig tryggare. Kanske strunta i höga årsavgifter och i stället välja en långsiktig fond eller ligga kvar i förvalet sjunde AP-fonden med risk baserad på ens generation. För att bara kolla över fondvalet varje år det orange kuvertet kommer.

Det här är en utmaning i kommunikation som jag har antagit. Redan två timmar efter att jag tackat ja till jobberbjudandet på kommunikationsstaben så satt jag med min fru framför minpension.se. Och middagsbjudningarna framöver lär bjuda på många tillfällen att prata pensionsprognoser när mina bekanta efterlyser råd och tips om sin pension!